Kalvarijos vietos veiklos grupė įgyvendindama projektą „Amatų skatinimas ir lėtojo turizmo plėtra Marijampolės regione“ (Nr. 44TT-KM-20-3-09761-PR001), finansuojamą iš EŽŪFKP lėšų, surengė 5 skirtingų amatų: sūrių gamybos, muilo  gamybos, bitininkystės, vaistažolininkystės, medžio drožybos mokymus, skirtus amatininkams ir kitiems fiziniams asmenims iš Marijampolės regiono vietos veiklų grupių teritorijų.

Paskutinieji medžio drožybos mokymai vyko š. m. vasario 21-22, 24 -25, 28 dienomis Sangrūdoje. Nors mokymai truko kelias dienas, kaip teigė patys dalyviai, užsiėmimai jiems neprailgo, buvo įdomūs bei naudingi. Medžio drožybos mokymus vedė tautodailininkas Saulius Čėsna, kuris teorinio mokymo dalyje, dalyvius susipažindino su drožybos technologija, drožybai naudojama žaliava bei medžiagomis, medžio drožinių asortimentu, piešimo pagrindais, etninės kultūros istorija bei suteikė daug kitos įdomios informacijos. Tautodailininkas pademonstravo savo paties pagamintus medžio dirbinius, pasidalino per daug metų sukaupta savo patirtimi bei praktiniais patarimais.

Praktinėje mokymų dalyje dalyviai mokėsi pažinti medį, jį išsirinkti savo idėjos įgyvendinimui ir kartu pamažu dirbant stebėjo kaip idėja tampa realybe.

Nors šiuolaikiniame pasaulyje daugelis kūrinių jau seniai atliekami mechaniškai, tačiau ne paslaptis, kad rankų darbo gaminiai žmogui teikia tikrą pasitenkinimą. Tuo įsitikino ir patys dalyviai, kurie bandė „prakalbinti medį“ ir tautodailininko padedami savo rankomis išdrožė puikių dirbinių.

Medis yra nuostabi natūrali medžiaga, kuria gali naudotis visi norintys įvaldyti medžio drožybos amatą. Pagrindinis dalykas yra ne bijoti nesėkmių, bet lengvai išmokti, pasiimti įrankius ir sukurti šedevrus.

Džiaugiamės, kad amatų mokymų projekto metu galėjome dalyviams atskleisti visų amatų grožį ir būtinybę juos išsaugoti.