Kalvarijos vietos veiklos grupė įgyvendindama projektą „Amatų skatinimas ir lėtojo turizmo plėtra Marijampolės regione“ (Nr. 44TT-KM-20-3-09761-PR001), finansuojamą iš EŽŪFKP lėšų, įsigijo amatininkų rinkodaros mokymų paslaugas bei numatė 5 skirtingų amatų ( sūrių gamyba, muilo gamyba, bitininkystė, medžio drožimas, vaistažolininkystė) mokymus, kurie po 1 vyks kiekvienoje Marijampolės regiono VVG: Marijampolės sav., Šakių raj., Vilkaviškio raj., Kazlų Rūdos sav., Kalvarijos sav. Mokymai skirti amatininkams ir kitiems fiziniams asmenims iš Marijampolės regiono vietos veiklų grupių teritorijų.
Tikimasi, kad teoriniai ir praktiniai įvairių amatų mokymai, suteiks pakankamą žinių bagažą ir pasibaigus mokymams, padės mokymų dalyviams pradėti konkretų amatą kaip verslą.
Patys pirmieji – sūrių gamybos mokymai įvyko š. m. sausio 17 – 18 d. Kazlų Rūdos savivaldybėje. Iš visų Marijampolės regiono VVG suvažiavę dalyviai buvo supažindinti su dabartiniu teisiniu reglamentavimu, pristatyta pagrindinės sūrių rūšys ir technologijos, sūrinės įrengimas, sūrių gamybos technologijos įvadas, sūrių nokinimas, apžvelgti verslo organizavimo pagrindai.
Dalyviai ne tik įdėmiai klausėsi teorijos, bet kartu su lektore Virginija Vaičiukiniene dalyvavo praktiniame sūrių gamybos procese – gaminti rikota, mozarella, filadelpia, mascarpone, saldaus pieno sūris, desertinis, rūgštaus pieno sūris, tepamas sūrelis, sūris iš saldaus ir rūgštaus pieno. Po praktinių mokymų dalyvių laukė smagiausia dalis – pagamintų sūrių degustacija ir aptarimas.
Mokymų metu dalyviai išmoko savo poreikiams pasigaminti sūrį ir gavo bazinių įgūdžių toliau eksperimentuoti ir tobulėti.